GorillaPont_weboldal_Csomagajanlatok_ikon_feher

Jótékonyság

Minden eladott fólia árából
500 Ft-ot adományozunk
a Jane Goodall Intézet számára.

5 db-os rendelés felett
erről oklevelet állítunk ki.

Prémium kijelzővédelem
és adományozás. Együtt.

Tudatos vásárlóként ami számodra előnyös,
az a bolygónk számára is az.

GorillaPont_web_csucsminoseg

Csúcsminőség

Ez a legjobb, amit okoseszközöddel tehetsz.

GorillaPont_web_kornyezettudatossag

Környezettudatosság

Élj a Passzold vissza, tesó! kampány lehetőséggel és add le kedvezményért a régi mobiljaidat.

GorillaPont_web_adomanyozas

Adományozás

Vásárlásoddal a Jane Goodall Intézetet is támogatod az általad választott összegben.

Jövőt adományozunk

Dr. Jane Goodall majd’ 50 éve hozta létre a Jane Goodall intézetet a főemlősök és élőhelyük védelmének érdekében. Azóta pedig már a világ több mint 24 országában – köztük Magyarországon is – alakult meg helyi tagintézmény, de a globális hálózat már több mint 110 országot foglal magában. Akik célul tűzték ki az állatok, a környezet és az embertársak védelmét Afrikában és a világ számos egyéb területén. Egy közös cél, a szebb és élhetőbb jövő érdekében munkálkodnak hatalmas erőfeszítéssel és lelkesedéssel. Az évek során a szervezet túlnőtte kezdeti célkitűzéseit, és az eddigi munkássága kiegészült afrikai és hazai állatvédelmi, természetvédelmi és humanitárius projektekkel.

Minden egyes GorillaPont webshopban eladott fólia árából 500 Ft-ot adományozunk az intézetnek, mely összeg általad tetszőlegesen növelhető a Kosárban.
JGI_MASTER_COUNTRY_LOGO_WHITE_10_Magyarország
GorillaPont zöld négyzet

Kedvezményezett: Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület©

Újrahasznosítjuk a telefonokat

A Passzold vissza, Tesó!® kampányt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Jane Goodall Intézet 2018-ban hozta létre a KÖVET Egyesülettel, az Afrikáért Alapítvánnyal és a Védegylet Egyesülettel közösen, ami a magyar háztartásokban lévő használaton kívüli mobiltelefonok összegyűjtését és újrahasznosítását célozza meg.

Lapul a fiókodban néhány régi mobil? Általunk ezek is a helyükre kerülhetnek.
Tudtad, hogy mobiltelefonjaink előállításához olyan ásványok szükségesek, melyek kitermelése súlyos környezetvédelmi veszélyekkel jár, ráadásul a munkát gyakran rabszolgasorba kényszerített gyerekekkel végeztetik? Ilyen a koltánbányászat is, mely Afrika szívében gorillapopulációk élőhelyét dúlja fel. Az esőerdők irtása kézen fogva jár az orvvadászattal, melyek együtt fokozatosan védett fajokat sodornak a kihalás szélére.

A visszagyűjtött telefonokat először megtisztitják a rajta lévő személyes adatoktól, majd a körforgásos gazdaság elvei szerint feldolgozzák, és a kinyert fémeket újrahasznosítják. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet.
Webshopunkban minden leadott régi mobil kedvezményt ér.

Légy a tudatos közösségünk tagja, és add le a használt eszközeid nekünk! Mi cserébe regisztrált felhasználóként a beérkezett eszközök darabszámával megegyező kedvezményt írunk jóvá termékenként, melyet belépés után érvényesíthetsz.

Címünk, ahová leadhatod vagy elküldheted a nem használt mobilod.

GorillaPont_pin_pikto_mobilonEszköz 7

Jane Goodall Intézet - Gorillapont
1026 Budapest, Szilágyi erzsébet fasor 41.

GorillaPont_pin_pikto_mobilonEszköz 7

Jane Goodall Intézet - Gorillapont
1026 Budapest, Szilágyi erzsébet fasor 41.

Ne felejts el előtte regisztrálni itt a webshopon, és feltüntetni a felhasználói azonosítódat a beazonosíthatóság miatt.

Együttműködő partnereink

GorillaPont_webolda_Jotekonysag_PVT_logo_feher
JGI_MASTER_COUNTRY_LOGO_WHITE_10_Magyarország
GorillaPont_webolda_Jotekonysag_AFRIKAERTALAPITVANY_logo_feher
GorillaPont_webolda_Jotekonysag_FOLDKELTE_logo_feher

Egy aprósággal a bolygónkért

Változtasd meg a gondolkodásod és megváltozik a világ.

Légy része egy tudatos, fenntartható globális hálózatnak és válaszd féltve őrzött okoseszközeid védelmét ahelyett, hogy eldobnád azt!
Prémium minőségű, öngyógyuló fóliáinkkal nemcsak a kijelződ életét, hanem a gorillák és más kihalófélben lévő állatokét is megvéded.

Válaszd a Jane Goodall Intézettel szoros együttműködésben kialakított ajánlataink közül a neked legmegfelelőbbet és támogasd a bolygónk védelmét adományoddal!

Minden egyes eladott fólia után 500 Ft-ot adunk a Jane Goodall Intézetnek.
A Te döntésed, hogy mennyivel adományozol többet.

Kövess minket a közösségi médián, ahol arról is értesülhetsz,
mennyi adományt gyűjtöttünk együtt a Jane Goddall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület számára:

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy a részletekről értesülj!

jane-goodall

Tudtad?

A Föld lakossága 2022-ben:

GorilląaPont_weboldal_Jotekonysag_infografika_fold_lakossaga

7 600 000 000

Mobiltelefon-előfizetők száma 2022-ben:

GorillaPont_weboldal_Jotekonysag_infografika_mobiltelefon_elofizetok

5 100 000 000

Népességnövekedés és telefonhasználat:

2022

5,1 Mrd fő

7,6 Mrd fő
60%

2025

5,9 Mrd fő

8,3 Mrd fő
71%

Évente kidobott készülékek száma:

2 000 000

db/év

Újrahasznosított telefonok száma:

7%

Készülékedben rejlő kincsek:

GorillaPont_weboldal_Jotekonysag_infografika_okostelefon

Mobiltelefonok aranytartalma / tonna:

GorillaPont_szemetdomb_szoveggelEszköz 4

Az arany árfolyama:

1350 USD/uncia*

*1 uncia = 31 gr

Újrahasznosítjuk a telefonokat

Lapul a fiókod mélyén nem használt, működésképtelen mobiltelefon?
Ne dobd ki, inkább add le nekünk, és mi beszámítjuk a vásárlásodba!

Légy tudatos közösségünk tagja, és add le a használt okoseszközeid nekünk!
Cserébe regisztrált vásárlóként a leadott eszközök darabszámával megegyező kedvezményt írunk jóva a fiókodban, melyet belépés után érvényesíthetsz.

Leadnál több eszközt?

A leadandó eszközök számától függően akár házhoz is megyünk az összegyűjtött csomagért.
Itt jelezheted felénk, ha nagyobb mennyiséget szeretnél eljuttatni újrahasznosításra.
Az űrlap kitöltése után hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.

A mobilod nem csak annyiba kerül,
mint amennyit te fizettél érte

Tisztában vagy azzal, hogy a hétköznapi luxusunkért, milyen árat fizet a bolygó?

A fakitermeléssel és illegális bányászattal tönkretett környezet mellett, kényszermunka, víz- és talajszennyeződés, esőerdők pusztulása, állatfajok egyedszámainak rohamos csökkenése, emberek szenvedése a kínzás, rabszolgaság miatt, akik felett félkatonai szervezetek embertelen hatalma áll… gyermekmunka, kizsákmányolás, terror, bűnözés, kriminalizáció és orvvadászat az ára minden egyes új mobiltelefonnak, amit közvetlenül nem mi fizetünk meg, de a hatásait már érezzük a megváltozott időjárási viszonyok, klímakatasztrófák és a szennyezett bolygónk miatt.

Rohamosan terjed a mobiltelefonok általános használata: ma már a kisiskolásoktól az idősekig nő azok aránya, akik okostelefont használnak. A monilok azonban idővel elromlanak – vagy csak egyszerűen újabbra cserélik azokat tulajdonosaik – , így hát rengeteg készülék a szemétben végzi.

Egyre megoldhatatlanabb hulladékkezelés

A kidobott mobilok mellett óriási a hulladékká vált okoseszközök mennyisége is és az elektronikai hulladék kezelése világszerte növekvő problémát jelent. Nemcsak azért, mert egyre nehezebb megfelelő lerakóhelyet találni a rengeteg „szemétnek”, hanem azért is, mert ezekben több olyan fém is van, amely a természetbe kikerülve ártalmas, sőt, az emberi egészségre is káros.

Van azonban a kütyüjeink kidobásának egy gazdasági vetülete is, ezekben sok értékes fém-alkatrész is van és óriási veszteség, ha ezeket nem hasznosítjuk újra. Többek között arany is van a mobilokban, egy-egy készülékben nem sok, de minthogy a mobilok gyártása – és így a hulladékká válása is – tömeges, összességében már egyáltalán nem elhanyagolható a szóban forgó arany mennyisége.

Tudod hogyan bánunk a Földünk véges ásványkészleteivel?

De nemcsak az arany ilyen fontos nyersanyagunk, hanem a többi ásvány is, amiket a készülékeink gyártásánál felhasználnak. Ilyen a réz, ón, a volfrám is, de a legkegyetlenebb körülmények között előállított koltán is. Ezeket konfliktusos ásványoknak nevezzük, mert az előállításához rabszolga- és gyermekmunka, emberek, állatok és a Földünk kizsákmányolása tartozik. Az európai, fogyasztásközpontú életstílus negatív hatással van az exportáló országok lakosaira és környezetére, ahonnan nyersanyagaink érkeznek.

Ezeket mind Afrika Egyenlítő-közeli országaiban bányásszák, ahol többek között a Földön élő összes, szám szerint 100 hegyi-gorilla él. 1950 óta a főemlősök egyedszáma 80%-kal csökkent.
A Jane Goodall által létrehozott nemzetközi intézet ezt az égető problémát karolta fel, melyhez rajtunk keresztül most bárki csatlakozni tud többféleképpen.

A hozzánk hasonló embereknek mi áll hatalmában?

Ne legyünk bűnrészesek! Az internet növelte a tudatosságot, így most minden idők legtöbb információja áll rendelkezésünkre az igazságról. A dolgunk csupán annyi, hogy felelős döntést hozzunk.

Ugye Te sem csernélnéd olyan gyakran a telefonod, ha tudnád, hogy gyártásához vér tapad?

A bányákban dolgozók emberi jogaiért, az őket megillető méltányos munkabérért, biztonságos munkakörülményekért, az élővilág életterének megőrzéséért, a kizsákmányoló gyermekmunka megszüntetéséért, a háborús zónák felszámolásáért Te magad is tehetsz:

Cselekedj, a kicsi is számít! A fenntartható, felelős gondolkodás, tudatás vásárlás és a gazdasági körforgás támogatása már mindannyiunk számára alapvető kötelesség.

Mi ebben segítünk Neked.

GorillaPont_web_csucsminoseg

Termékeinkkel

A telefonod élettartamának megnövelése érdekében csúcsminőségű fóliáinkkal és gorillaüvegeinkkel lehetsz te is #klímaharcos.

GorillaPont_web_kornyezettudatossag

Szolgáltatásainkkal

A Passzold vissza, tesó! kampány keretében a nem használt, meghibásodott készülékeid leadásáért cserébe kedvezményt biztosítunk.

GorillaPont_web_adomanyozas

Adományozással

Minden vásárlás után 500 Ft-ot jóváírunk a Jane Goodall Intézet számára, mely összeget tetszés szerint tudsz növelni megrendeléseid során.

banner_jotekonysag_hatter_nelkul

Jane Goodall

etológus, antropológus, és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója.

A hozzánk hasonló embereknek mi áll hatalmunkban? Ne legyünk bűnrészesek!

Az internet növelte a tudatosságot, több információ áll rendelkezésünkre az igazságról. A dolgunk csupán annyi, hogy felelős döntést hozzunk.

Mire vagy jó hatással velünk?

Gyermekmunka
Kongói kisfiú a társával tantált bányászik, mely átmenetifém a mobiltelefonok és más elektronikus berendezések kondenzátorainak gyártásához szükséges.
Forrás: africastudies.co.uk
Szabályozatlan környezetkárosítás
Nyiltszíni bányászat a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Rubaya városában, ahol sem a munkások, sem a bolgyó érdekeit nem tartják szem előtt.
Fotó: Reuters / Baz Ratner
Kényszermunka
Ezek a munkások lényegében rabszolgák, hiszen az emberrablástól kezdve a fegyverrel való fenyegetésig az erőszak minden formáját bevetve kényszerítik őket munkára.
Fotó: Reuters
Háborús zónák
A politikai zűrzavarban ellenőrizhetetlen hatalomhoz jutottak a fegyveres bandák, akik a bányák illegális "birtoklásából" tartják fenn és fegyverzik fel magukat.
Fotó: Erberta Zani
Konfliktusos ásványok
A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok bányászata veszélyeztetett fajok élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik.
Fotó: Dodd Frank
Méltánytalanság
A bányákban dolgozók alapvető emberi jogai sérülnek, sem biztonságos munkakörülmények, sem méltányos munkabér nem illeti meg őket.
Fotó: Erberto Zani
Erdőírtás
Az illegális bányászattal együtt jár az orvvadászat, a fakitermelés, így az esőerdők pusztulása, a víz- és talajszennyezés visszafordíthatatlan környezetkárosításhoz vezet.
Fotó: Unsplash / Justus Menke
Szenvedés
Az egészségre káros levegőjű bányákban európai ésszel szinte felfoghatatlan körülmények között dolgoznak felnőttek és gyermekek.
Fotó: Unsplash / Mario La Pergola
Hulladékkérdés
Évente ~2 millió mobilkészüléket dobunk ki, ennek a tömeges hulladékká válásnak a gazdasági vetülete, hogy bennük sok értékes és újrahasznosítható fém alkatrész is van.
Fotó: Unsplash / Erik Salheim
Gyermekmunka
A képen Mugisha, egy 12 éves fiú dolgozik egy Kongói Demokratikus Köztársaságbeli-tantalit (koltán) bányában.
Fotó: Carlos Villalon
Újrahasznosítás
A használt mobilkészülékek kincseket rejtenek: többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet.
Fotó: Unsplash / Manuel Can
Gyermekmunka
Némely munkafolyamatra előszeretettel alkalmazzák a gyerekeket: az apró méretű járatokba, amiket rozoga támfákkal erősítenek meg, a gyerekek könnyedén beférnek.
Forrás: Guardian
Éhbér
A szerencsésebb bányászok a napi 12 óra munkájukért néhány dollárt kapnak, mások családtagjait fogva tartják, és az ő életükért cserébe bányásznak a férfiak.
Fotó: Roland Haskins
Orvvadászat
A Közép-Afrikai Köztársaságban ezer és ezer vadállatot, főleg elefántot ölnek le azért, hogy a bányákban dolgozókat helyben élelemhez juttassák.
Fotó: AP / Karl Amman
Embertelen munkakörülmények
A külszíni bányákban apró méretű járatokat vájnak a földbe, amiket rozoga támfákkal erősítenek meg. Ezek olyan veszélyesek, hogy rengetegen vesztik életüket a föld alatt.
Fotó: Erberto Zani
Környezetkárosítás
A háttérben zöldellő, fás lankák, elöl pedig az illegális bányászat során szennyezett és pusztított területen visszafordíthatatlan károk.
Fotó: Erberto Zani
Állatfajok veszélyeztetése
Közép-Afrikában az illegális bányászat a gorillák otthonául szolgáló három nemzeti park területén történik. A WWF jelentése alapján 1960 óta a főemlősfajok 80%-a kihalt.
Fotó: Unsplash / Paula Robinson
Háborús övezet
Ellenőrizhetetlen hatalommal bírnak a Kongói Demokratikus Köztársaságban működő fegyveres bandák. 1996 óta 6 millió ember halt meg a koltánbányászat következtében.
Fotó: Unsplash / Paula Robinson
Illegális eredet
A kibányászott koltán eredetének követése lehetetlen: gyakran Ruandába csempészik, ahonnan annyi koltán kerül exportra, amennyi hivatalosan nincs is az országban.
Fotó: Reuters / Goran Tomasevic
Környezetpusztítás
A világ koltán-készletének 80%-a Közép-Afrikában található, ahol a gorillák, bonobók, csimpánzok is élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat.
Fotó: ABC News
Illegális üzlet
Az Európai Bizottság rendelete szerint 2021-től az importált ón, nióbium, tantál, és arany 95%-ának felelős forrásból kell származnia, amivel megszűnhet a Föld kizsákmányolása.
Fotó: Goran Tomasevic
Kényszermunka
A bányászat a kizárólagos bevételi forrás a kongóiak számára - a földjeiket a lázadó katonai szervezetek elbirtokolják, így szó szerint elvéve a mindennapi betevőjüket.
Fotó: Marie Claude Manga
Környezetkárosítás
Az illegális bányászat során tönkretett környezet:eltünő őserdők, kihalt állatfajok, visszafordíthatatlan víz- és talajszennyezés.
Fotó: Guardian
Konfliktusos ásványok
Balról jobbra tantál (a koltán ércéből nyert fém), ónkő (kassziterit), volframit (tungsten), aranyérc - ezen ásávyok készletének 80%-a Közép-Afrikában (a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ruandában és Ugandában) található.
Veszélyeztetett állatfajok
A koltánbányászat Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) fennmaradását is fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni.
Fotó: Jane Goodall Institute
Previous slide
Next slide

Környezet. Tudatosság. Együtt.

Shopping Cart
Scroll to Top